שמפניית מגדלים אינה טובה בהכרח משמפניה מבית Moët, נניח, רק בגלל שהיא מגיעה מבית קטן יותר. חובבי היין מחפשים את שמפניות המגדלים הטובות מסיבה עיקרית אחת: הן יודעות להעביר חוויה של טרואר – מקום, כרם ואדם– באמצעות בקבוק יין. אין ספק שהשמפניות של פייר וסופי לארמנדייה הן הכי "טרואר" שאפשר. שמפניות מגדלים טובות הן בראש ובראשונה משקאות שבבסיסן עומד יין ראוי לדיון, ואין מנוס מלחזור לקלישאה הנכונה מכולן – יין טוב מתחיל בכרם. בבסיס ההצלחה של בית לארמנדייה ברנייה
Larmandier-Bernier במספרים:
שטח כרמים:150 דונם.
תיבות בשנה: 9,500
קרקע: גיר
זנים: 85% שרדונה, 15% פינו נואר
ניצבת כורמות ביודינמית ללא פשרות שמניבה יבולים נמוכים בכל קנה מידה, בוודאי ככל שאמורים הדברים בשמפן. "אנחנו מגדלים ענבים, מהם אנחנו מכינים יין וממנו עושים שמפניה", אומר פייר לארמנדייה ומסכם את התפיסה כולה במשפט אחד.
העשור האחרון ביסס את מעמדו של הבית הקטן מהכפר Vertus כאחד מבתי השמפניה הייחודיים והמקוריים של האזור. לצערי הכן, המחירים עלו בהתאם. בכנות, כדי לנסות לשמור את היין בקטלוג, צימצמנו את שולי הרווח, ושימרנו את הכמות הקטנה אותה אנחנו מקבלים מהיקב.
הביקורת העולמית מתחילה לסקר את העילית של שמפן, הן בגלל השוק האמריקאי שנפתח לפני היינות הללו, אבל בעיקר כיוון שחילחלה ההכרה שיש כאן "חומר" עיתונאי ויינני משובח, מהסוג שמדבר לחובבי יין ולא רק לחובבי מותגים. בשמפן האיכותית מתקיים שילוב מרתק בין כורמות מובחנת בסגנון בורגון לצד אפשרויות העירבוב המרתקות של אחוזות בורדו. על הסקאלה הזו השמפניות של לארמנדייה נוטות לכיוון הבורגוני: רוב של שרדונה לצד כמה ביקבוקי "כרם יחיד", תופעה נדירה יחסית באזור. כל יינות הבסיס תוססים עם שמרים טבעיים, הם כולם עוברים תסיסה מאלולקטית ספונטנית וחלקם עושים זאת בחביות עץ גדולות של עד 3000 ליטר.
בשוק ממותג כמו שוק השמפניה מושגים מעורפלים כמו "סגנון הבית" מתבטאים לעיתים קרובות מדי בכמות אדירה של דוסאז' שממסך טעמים ומחפה על פגמים. אצל סופי ופייר כמעט ואין דוסאז', כי אין מה להסתיר אלא רק להבליט. השמפניה של משפחת לארמנדייה מבליטה כורמות מוקפדת שמניבה ענבים מצויינים, משקפת את הטרואר המוצלח ואת הכישרון לרקוח מהללו שמפניות בלתי נשכחות. הסגנון הלא מתפשר מוביל כמה אנשים לחשוב שאלו שמפניות ל"מבינים" בלבד. אין טעות גדולה מזו. אלו שמפניות ממוקדות, מענגות וטהורות להפליא שמעלות חיוך של הנאה מהרגע הראשון.
לא להחמיץ, גם לא את יינות הבסיס.
Larmandier-Bernier Brut Latitude 1er Cru N.V
פייר שינה את השם, שהולך עם היקב מאז שנות ה-70, אבל גם את הקונספט של היין.
השמפניה הזו מורכבת משרדונה שמגיע בלעדית מכרמי הכפר Vertus, אולי "כרם הבית" של פייר. הפינו נואר יצא בעצם מהבלנד ומהשמפניות בכלל, והוא כעת נמצא אך ורק ברוזה המצויין וב"קוטו שמפנואז" – פינו זני תואם בורגון. בלב ה"לאטיטיוד"ינמצאים ענבי הבציר האחרון, שמקבלים חיזוק של 40% מבצירים קודמים. אני לא מכיר באזור "שמפניה כניסה" עם רמת דוסאז' של 4 גרם לליטר. אם נרצה לדייק, הרי ששמפניה זו רשאית להקרא בשם "אקסטרא ברוט".
כמו בכל שמפניות היקב, גם כאן התסיסה נעשית עם שמרים טבעיים בלבד – פייר טוען כי מכיוון שהוא אינו מרסס השמרים הטבעיים מספיק בריאים כדי לעשות את העבודה. בעוד התסיסה של יין הבציר נעשית רובה במיכלי נירוסטה, היין הישן נשמר בעץ, לרוב בחביות גדולות, כסוג של סולרה. כל היינות של היקב עוברים תסיסה מלולקטית ספונטנית – וגם שמפניה זו אינה יוצאת דופן.
התחושה הכללית על החיך רכה ונעימה, נינוחה יחסית לדוסאז' הנמוך, ומאוד פירותית. שמפניה יוצאת דופן ברעננותה החדה והממוקדת.
דבר המבקרים:
Stephen Tanzer – 90/100: "This boasts impressive depth, focus and persistence…"i
Larmandier-Bernier Longitude 1er Cru, N.V
גם כאן השם השתנה, המהות לא ממש.
100% שרדונה שרובו מגיע מכפרי הגרנד קרו Cramant, Avize, Oger וחלקו מהכפר Vertus. השמפניה מבוססת על בציר ספציפי עם תוספת של כ-40% יין "רזרב". פייר מוריד בעקביות את הדוסאז' גם בשמפניה זו, ורמת הסוכר כאן היא 3 גרם לליטר. הוא אינו רואה בדוסאז' אויב, ובכל זאת שואפים כאן למזער את השימוש בו, כדי להראות את היופי של הטרואר. קשה לי לראות בלאן דה בלאן שיכול להאפיל על שמפניה זו: היא עשירה ורחבה מצד אחד, צלולה, אינטנסיבית ובעלת עוצמה חודרת מצד שני, ובסך הכל היא מהווה ביטוי מקסים לייחודיות קסומה במחוז שמפניה. פירותיות עשירה על האף, פרחוניות, עושר ונפח שמורגשים עמוק לתוך הסיום. שמפניה רעננה להפליא.
דבר המבקרים:
Galloni for WA – 91/100: "Elegance personified… A finish which is incredibly elegant and refined. Simply put, this is gorgeous juice…"i
Larmandier-Bernier “Terre de Vertus,” Vintage ♥
שלושה "בלבדים" בבקבוק אחד: כפר בודד (Vertus), זן בודד (שרדונה) ובציר אחד. היין הישן ביקב לארמנדייה מוחזק רובו בחביות עץ גדולות. המיץ שמיועד לשמפניה הזו תסס בחלקו הגדול בחביות הללו, תסיסה ספונטנית וטבעית. אפשר להוסיף עוד "בלבד" אחד לרשימה – אין דוסאז'. פייר וסופי בוצרים את הענבים משני כרמים בכפר Vertus, שנמצאים באמצע מדרון דרומי. הבשלות מספיק טובה כדי שאפשר יהיה לשמר את האופי של השמפניה מהתחלה עד הסוף, אומרת סופי.
.
מישהו אמר מינרליות ולא קבל? הנה ההזדמנות לכל חובבי שאבלי, לטעום משהו ברמה ובריכוז של גרנד קרו. אין תחושת עץ, אין דוסאז', והתוצאה מרשימה. החמיצות קיימת אך היא לא חדה מדי, השמפניה מרגישה בתחילה קלה ומרעננת, אבל יש לה נוכחות ממוקדת על החיך וסיום שהופך יותר ויותר "שמן" ורחב. "היין הזה נמצא הרבה מעל כל שמפניה של השמות הגדולים בקטגוריית המחיר שלו", כותב Matthew Jukes, "וגם שאר ההיצע – מהמם".
דבר המבקרים:
93/100 – Galloni for WA: Focused personality, with notable energy and freshness to spare on the finish. I found it hard to move on to the next wine. In a word: awesome. "
שלושת יינות ה"וינטייג' " של לארמנדייה ברנייה צריכים זמן כדי להתבגר ולהיפתח. זו אולי הביקורת היחידה שאפשר להשמיע כלפיהם בקונטקסט של שמפניה, שלרוב מגיעה למדף מוכנה לחלוטין לשתיה.
אז הורטו – מוכן ומענג. הלבאנט ואביז ייהנו מעוד שנה בבקבוק, וכך גם הרוזה. אבל כשזה יגיע – אלה מהיינות המענגים ביותר שיש לחבל שמפן להציע.
(מרץ 2011)
Larmandier-Bernier Levant Cramant Grand Cru VV Extra Brut, Vintage ♥ ♥
גם כאן מתקיים שילוש של יחידנות טהרנית: זן אחד – שרדונה, בציר בודד וכפר יחיד – Cramant. החלקה סמוכה לזו של ז'ימונה – זוכרים, הם בני דודים, וכאן הגפנים בנות 44 שנה ויותר – הבוגרות ביותר בנות 77! הן נהנות ממפנה דרום מזרחי, על מדרון הגבעות של קראמאן, מה שמעניק להן חשיפה מקסימלית לשמש. שם המשחק בשמפניה הזו הוא "מורכבות". היין תסס בחביות עץ גדולות ועבר תסיסה מלולקטית. הרבה ריחות של תפוז ואגס, פרחוניות מעודנת ותחושה שמנתית על החיך. זו שמפניה רחבה, ארוכה, מבנה מרשים ולמרות העוצמות היחסיות – היא אלגנטית להפליא. הדוסאז' מינימליסטי להפליא – 2 גרם לליטר. רצוי ליישן את השמפניה הזו עוד שנתיים כדי לקבל עוד מעט נפח ועידון, ואפשר ליישנה לעשור או שניים. טעמנו את היין של 1996 – אין מילים. גרנד קרו בכל אספקט.
דבר המבקרים:
Galloni for WA – 93/100: "The wine’s richness has been achieved while maintaining superb precision and elegance. It’s all here in this gorgeous, captivating old-vine Champagne
Larmandier-Bernier Brut Rose de Saignee ♥ ♥
רוזה שונה מכל מה שמקובל בשמפן. Vertus, כזכור, היה כפר שהתבסס על פינו נואר. ללארמנדייה נשארו לא מעט כרמים מהם הוא מכין אחת לכמה שנים פינו נואר זני מרתק. אחרי יומיים של השרייה על הקליפות "קוצר" פייר כמות מהנוזל שקבל כבר צבע יפה וטעם ייחודי. מה שנשאר במיכל הופך לפינו, הנוזל שנלקח הופך לשמפניית רוזה, אחת הטובות בכל שמפן וללא ספק הייחודית מביניהן. שמפן בנויה על אלגנטיות, וכאן היא משולבת בעוצמה של בורגונדי גרנד קרו משנה טובה, עם צבע עמוק ומרשים בהרבה מכל שמפניה מקבילה. "השנה אין לי, בשנה הבאה אשמור לך קצת", הבטיח לי פייר בפגישתנו הראשונה. מאז אנחנו מקבלי םמעט מזה, כמה בקבוקים מאחד מיינות שמפניה המדהימים של האזור. 90% פינו נואר, 10% פינו גרי וכמובן דוסאז' ברצפה (2 גרם לליטר). חוויה יוצאת דופן. יש גם גירסת וינטייג' שהתיישנה שש שנים על השמרים, אבל.. די וירטואלית. נחטף מהר, וכמות זעירה מילא.
דבר המבקרים:
96/100 – Galloni for WA: "One of the most profound wines I encountered in my tastings…A powerful wine….totally seductive wine…Awesome richness and vibrancy….Like all of the world’s great wines, this is a bottle that creates its own occasion."
Les Chemines d'Avize, Grand cru, vintage
חבר חדש יחסית בקבוצת ה"כפר בודד" של היקב. בציר ראשון ב-2009, קרקע גירית וענייה מאוד, מפיקה יין אלגנטי ומינרלי להפליא, 100% שרדונה ו-2 גרם דוסאז'. סגנונית, עבורי שמפניה זו ניצבת בין העושר והרוחב של "לבאנט", לבין החדות החותכת של "וורטו". מבחינת "עונג" – היא משתווה לשתיהן.
Blanc De Noirs, Vintage
בציר ראשון 2015, מגיע לשיווק בשנת 2022. הענבים מגיעים מחלקה בת 12 דונם של פינו נואר בן 50 ויותר בוורטו. 2015 היה בציר שהניב ענבי פינו עשירים ובשלים, והתוצאה לפנינו – 100% פינו (אם כי היין "לבן"), 100% כרם יחיד, ללא דוסאז' כלל. עושר ומורכבות ללא תחרות.
איך יודעים מתי בוקבקו השמפניות ומאיזה בציר הן?
אצל פייר הדבר כתוב בחריטת לייזר קשה לקריאה, בחלק התחתון של הבקבוק, ליד התוית, על בסיס הבקבוק. שווה לדעת.
“Few growers’ ranges in Champagne are as consistently outstanding as that of Larmandier-Bernier,” Andrew Jefford, The New France
“In a region where vineyard work is not always given the priority it deserves, Larmandier-Bernier is a model of what can be achieved through conscientious and diligent care in the vines.” Peter Liem, Champagneguide.net
“Pierre and Sophie Larmandier craft dramatic, vinous wines of real personality and class. Sustainable farming practices, indigenous fermentations and aging in cask are some of the cornerstones of an approach that yields distinctly potent, textured wines full of character.” Antonio Galloni, Vinous