לקח מעט יותר זמן, אבל יינות השמפניה של גאסטון שיקה נכנסו לפוקוס ולתודעה של חובבי היין בארץ, וצברו קהל אוהדים נאמן ואוהב, הן במסעדות והן בבתים הפרטיים. השמפניות של משפחת שיקה הן עקביות, ברורות, ומדברות בצורה צלולה את שפת הטרואר.
אחרי הביקורות המחמיאות שקבלה שמפניית הבסיס של היקב מהביקורת העולמית שאלתי את ניקולה לגבי יכולת ההתיישנות של יינות ה-NV שלו. הוא מלמל משהו, אבל אחרי שבועיים הגיע בקבוק בודד דרך דואר החבילות, ועליו הפתק: "Guess". טעמתי וכתבתי לו: שלוש, אולי חמש שנים לפני מה שנמצא היום בשוק. הצלחתי? לא ממש.
ה-NV ששלח לי ניקולה היה בן כ-15, וסימני הגיל כמעט ולא ניכרו עליו. שמפניה משובחת יודעת להתיישן היטב: רוב הזנים הלבנים שמקורם בצפון אירופה מפגינים יכולת השתמרות מעולה, וחלק מיינות חבל שמפן אינם שונים. חמש, עשר, עשרים שנה – עבור רבים מהם זו רק ההתחלה. "תזכיר לי להגיש לך ספיישל קלאב מיושן בפעם הבאה שתגיע אלינו", אמר לי ניקולה לסיום השיחה.
אין בעייה, ואין לי ספק כי לשמפניות ה"ספיישל" של שיקה יש עתיד שמתחיל שני עשורים אחרי הבציר, אם רק יש את הסבלנות לחכות.
עם 220 דונם, בית שיקה הוא אחד ה-Recoltant (מגדלים) הגדולים ביותר בשמפן. יש לו חלקות בשלושה כפרים חשובים: Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ ו-Aÿ, מכרמי האחרון הם מכינים את השרדונה גרנד קרו היחידי מארץ הפינו נואר המובהקת הזו. כמות קטנה של השמפניה המצויינת הזו מגיעה אלינו בבקבוקי מגנום. יינות הבסיס עוברים כולם תסיסה מלולקטית, אבל הדוסאז' נמצא על הצד הנמוך של הסקאלה, וברוב המיקרים הוא נע סביב מחצית מהמקסימום המותר בדרגת ברוט (כ-7.5 גרם לליטר). שיקה עקבי בהתנזרותו מעץ – "אני יודע להעריך את תרומתו לשמפניה", אומר ניקולה, "אבל זה לא עובד עם חומר הגלם מהכפרים בסביבה". אין לי אף דוגמא שיכולה להפריך את קביעתו, ואין צורך לחפש. מה שבית שיקה מציע – מספק ומלא אופי כפי שהוא.
Gaston Chiquet 1er cru “Tradition” Brut
בלנד שמפניה קלאסי בביצוע מבריק. באופן מסורתי בנוי היין הזה מ- 40% פינו מונייה, 35% שרדונה, 25% פינו נואר, dosage בכמות של 8 גר' לליטר. השמפניה שוהה "על השמרים" יותר זמן מבעבר, וגם גיל הגפנים עלה והתייצב על ממוצע מרשים של 25 שנה. ה-“Tradition” של מבוסס על בציר אחד וקצת משני בצירים שלפניו. שמפניה קלה לשתייה, עם אופי ועומק בלתי מקובל בז'אנר. שמפניית אפריטיף מעולה שתגלוש בכייף לתוך הארוחה.
זו השמפניה שנמזגה בטקס פרס נובל ל-1,300 המשתתפים.
.
Gaston Chiquet Grand cru Blanc de Blancs d’Aÿ Brut ♥
Aÿ הוא כפר של כרמי גרנד קרו, רובם ככולם נטועים פינו נואר. שמפניה זו היא אחת היחידות מ-Aÿ שעשויות אך ורק משרדונה. חלק מהגפנים ניטעו עוד בשנת 1935, ע"י סבו של ניקולה, שהיה הראשון לטעת שרדונה באזור. טרואר? בהחלט. שימו לב לניחוח של תפוח אפוי וחבושים – מאפיין בולט של כרמי הכפר.
למרות שעל התווית לא מופיעה שנת בציר, ה- Blanc de Blancs d’Aÿ מיוצר כמעט תמיד מיבול של שנה בודדת. התאהבתם בשמפניה הזו בשנים הקודמות – ובצדק גמור, הההמשך הישיר להצלחה מגיע בשנה זו. בלאן דה בלאן עם עומק ומשקל יוצאי דופן.
Gaston Chiquet "Insolent" Brut
שמפניה חדשה חדשה בבית שיקה, בסגנון מאוד ידידותי – לחובבי שמפניה חדשים ,אומר ניקולה. זה מתבטא באריזה הצעירה, בפירותיות המודגשת והנעימה ובביעבוע המתון. שמפניה חלקה ונעימה שמבוססת על פינו מונייה (65%) ויכולה להיות אפריטיף מושלם
Gaston Chiquet "OR", Vintage ♥♥
קשה שלא להתאהב בשמפניה ה"פינו נוארית" הזו (2/3 מהבלנד). שפע של פרי, שמרגיש מרוכז ומתוק למרות הדוסאז' הלא גבוה (8 גרם). עישון, חמיצות מעולה ומאוזנת, קורטוב חימצון, נפח נהדר ואופי ייחודי שקשה למצוא מחוץ לכפרי הפינו המסורתיים, אם בכלל. לא להחמיץ.
Gaston Chiquet 1er cru “Special Club”, Vintage ♥♥
70% שרדונה, השאר פינו נואר, הבלנד האהוב על ניקולא שיקה בבניית ה-SC שלו. השרדונה מגיע מ-Aÿ, גרנד קרו, ומהכרמים הבוגרים ביותר של היקב. "לא אחת משווים את השמפניה הזו לקלו דה גואס האגדתית", כותב טרי ט'יס, "אם כי זו פחות זוהרת".
זו שמפניה מהחומר שמחזיק שנים על גבי שנים, אבל קשה לעמוד מול הפיתוי לפתוח עוד בקבוק ועוד אחד.
התמחור של שיקה יחד עם האיכות בונים קו מוצרים שנותן תמורה אדירה לכסף, ואין דוגמא טובה מיין זה. הדוסאז' נמוך (7 גרם לליטר) ואם תרצו שמפניה למנה עיקרית – זו מועמדת ברורה שתיתן מענה כמעט לכל מה שיהיה על השולחן.
.
Gaston Chiquet 1er Rosè'
רציתם עוד רוזה, הרבה ממנו. השנה הצלחנו לקבל עוד קצת, ואין לי ספק שהרוזה הזה יכבוש הרבה לבבות. ה-מון פרי עומד בלב הבלנד הזה, והפינו נואר מורגש בו היטב. השרדונה משנת 2009, הפינו נואר מבוגר יותר, והוא בונה לשמפניה הזו המון אופי וקסם. הדוסאז' מעט יותר גבוה ממה שמקובל ביקב (9 גרם) – "זו נקודת האיזון של היין", טוען ניקולא.
צבע מהפנט, אף מצויין, המון תות על החך – כייף של יין.