פגישה אקראית הובילה את Philipp Kettern לשיתוף פעולה עם אחד ממוחות היין הגדולים של העידן המודרני, Dirk Niepoort ובניו מרקו ודניאל. "לא ידעתי לאן זה ייקח אותי", הוא אומר לנו, "ועדיין הדרך נסללת כל פעם מחדש, וכל פעם מחדש, אני אוהב את התוצאות".
גם אני לא האמנתי שיהיו לי בקטלוג יינות אותם אציג כיינות "טבעיים". בתפיסה שלי, כל כמעט כורם שמבלה את כל האביב והקיץ בכרם, מייצר יינות טבעיים. היינות של פיליפ מגיעים מאחד הטרוארים המשובחים בעולם הריזלינג: חלקת גולדטרופשן האגדתית במוזל ושכנותיה המעולות. בשילוב הרעיונות של פיליפ ודירק, מתקבלים יינות שמביעים פן אחר של ריזלינג, הם טעימים בטירוף ומתיישנים כנראה לנצח, אולי קצת אחרי.
“Great wine didn’t have to be powerful and rich to be wonderful”, זה המוטו של ניפורט, וזה האופי המהותי של זן הריזלינג בכלל. כפפה ליד, יד לכפפה, וביד השנייה פיליפ הכשרוני, בעל המעוף והדמיון, ובעיקר הסבלנות לבגר יינות "אולד סקול", כאשר הזמן לשווק אינו נגזר מתזרים המזומנים הלוחץ, אלא מהקול הפנימי של היין שמכריז: "אני מוכן". התסיסות עם שמרים טבעיים, כמעט כל היינות יבשים ושוהים "על השמרים" בחביות פודרה ישנות, לעיתים גם שלוש שנים.
היינות של FIO שונים מכל מה שאני מכיר מגרמניה. למעשה, אם נעשה רשימת מכולת "טבעית", נוכל לסמן V ליד כל אחת מהדרישות הטהרניות ביותר: אורגני? צ'ק. בלי So2 בייצור? צ'ק. מעט ממנו בביקבוק? צ'ק, צ'ק. ממש מעט. תוויות מאגניבות? בהחלט. אבל כל זה חסר משמעות אם היינות לא מציגים אופי מובחן וטעם , ובכן, טעים… וכאן?
המבחר יכול להזכיר קטלוג של בית שמפניה, למשל: שלל בצירים שונים, שלל סגנונות, עם מכנה משותף אחד: הכל מכרמים משובחים, הכל בגידול אורגני פלוס, הכל מקורי. והכל טעים פחד.
היינות:
Jo Jo
100% ריזלינג, 100% כתום. סחיטה עדינה והתבגרות של שנה בחביות פודרה. יין שהוא הכל חוץ משיגרתי: פרחוני, עמוס פרי אקזוטי, עשיר ונזירי בו זמנית, ובעיקר גסטרונומי בצורה מפחידה.
Piu Piu Rose
פינו נואר שתוסס בחביות פודרה כשנה, ולקראת העונה החמה עובר לבקבוקים כדי שיעבור את התסיסה. פט נאט מלא עושר, ריכוז וטעמי פרי טהור, לך תבין כמה זה טוב.
Fabelhaft
משחק מילים בין Fabulous ו-Fable, המונח האחרון מתאר סיפור קצר, לרוב על חיות, ובסופו מוסר השכל. שימו לב לתווית שמתארת מאבק בין שני ברווזים, בסופו שניהם מגיעים לשולחן השף. מסקנה? לא לריב, יש מספיק לכולם. לא באמת, אבל נניח. ריזלינג מכרמים תלולים, התבגרות בנירוסטה, פרחוני-פירותי ומרווה להפליא.
Rätzelhaft
בעברית – חידה? ענבים מארבעה כרמים שתססו ספונטנית בחביות בנות עשורים רבים של 500-100 ליטר. המיץ שהה על השמרים כשנתיים, והתוצאה – חידה. מה זה? זה ריזלינג של פעם ושל מחר בו זמנית, קשת של ניחוחות וטעמים שאני לא פגשתי בשום מקום אחר בפלנטה.
Cabi Sehr Nett
מוזל קלאסי – קאבינט, אבל כפי שמרקו ניפורט טוען: "אף אחד לא יכול לחקות את היין הזה". טעמתי והשתכנעתי, לא דומה לקאבינטים אחרים, אבל במה הוא שונה? לא יודע עדיין. בהכל בערך, שוב. אבל שמתי לעצמי תריסר, לבדוק את זה.
Falkenberg
יבש. קל. מורכב. ארוך. שנה "על השמרים" בפודרה של 1000 ליטר, בונים יין גסטרונומי ורציני, אם תרצו GG עם פחות אלכוהול ואותה קלילות ומורכבות .