כמה שנים אחורה, רודולף פטרס קנה עוד כמה הקטר של שרדונה. היום יש לו מעט יותר שמפניה – סה"כ יש לו כבר 200 דונם – והמזל התחיל לחייך גם אלינו.
אחרי עשורים של אהבת שמפניה אני יכול להצהיר שיש לי נטייה לבלאן דה בלאן. בעיקר כיוון שזו דרך מופלאה להרגיש את הטרואר של שמפן, אבל לא רק. אחרי פטרס אני חיזרתי כמה שנים, בעצם מהפעם הראשונה בה ביקרתי וטעמתי. "יהיה לי משהו בשבילך", הוא מילמל בפעם האחרונה, ואחרי חצי שנה הגיע רשימת ההקצאה. קצת. די קצת, גם עבור השוק הישראלי שלא רץ בטרוף אחרי שמפניה. שלחתי מייל מנומס לגברת פטרס ושאלתי אם אפשר יהיה לקבל מעט יותר מזה ומזה, אם יישאר. "לא יישאר, הכל מחולק מראש", היא עונה.
ומה במקרה שאחד הלקוחות יוותר על ההקצאה שלו?
"זה לא קורה".
.
רודולף יושב בכפר מניל סור אוז'ה, שכן צנוע לכמה מהמותגים הכי יקרים בשמפן. פטרס הופך להיות למגדל הכי "לוהט" בשמפן, בטח אם מביאים בחשבון את המחירים. השמפניות שלו לא מגיעות למדף. יש לזה סיבות. סיבה אחת היא הטרואר המוצלח של מניל, ממנה מגיע שמפניית-יין הדגל של היקב, ה-Chetillons המרשימה. סיבה נוספת היא המשווק המעולה בארה"ב – סקורניק את ט'יס, לצד כישורי המיתוג והשיווק של רודוךף עצמו. אבל זה לא שווה כלום ללא הסיבה השלישית והעיקרית: הקפדה חסרת הפשרות של רודולף בכל מה שקשור לייצור השמפניה, החל מעבודת הכרם. רודולף בוצר יותר מאוחר מאביו, מה שנותן ליין תחושת מתקתקות קלילה – טעמנו כמה וכמה בצירים של ה"רזרב" הבסיסית וההבדל בהחלט קיים – ובמקביל הוא מוריד את הסוכר לרמות מהנמוכות שיש כיום באזור. נכון, יש לי לא מעט שמפניות בלאן דה בלאן בקטלוג, אבל אני מאוד גאה להציג עוד אחת. קשה לקרוא יהלום הכתר לאבן שמשובצת בקטלוג בו יש את ז'ימונה ולארמנדייה-ברנייה, ובכל זאת לא כל שנה מגיע לישראל כוכב בסדר גודל כזה.
Cuvee De Reserve Brut N.V.
פטרס מחזיק סוג של "סולרה": כל NV מבוסס על רוב של יין מהבציר הנוכחי, יחד עם כמות של יין בסיס מהבלנד הקודם, שהורכב גם הוא כמובן באותה צורה. עיקר יין הבסיס הוא מבציר אחד עם תוספת מהסולרה (מינימום 40%), בה מעורבבים למעלה מ-20 בצירים. האף מציג שילוב של פרחוניות לצד מינרליות, וכמעט ללא חמאתיות שאפיינה את הבלנד של 2009, למשל. "זמן על הפקק יעשה לו טוב", כתב לי רודולף. לך תתאפק. NV מרשים.
Grande Réserve
בלנד שמורכב ממיץ מארבע חלקות גרנד קרו נבחרות, עם 20% יין מתיישן. 36 חודשים על השמרים יכולים היו לתת לו "ייחוס" של וינטייג', אבל הבחירה היא להשאיר את הכבוד לתווית אחרת. יותר פירותי מאחיו הרזרב, ויותר אינטנסיבי.
Extra Brut
לפמים Less is More, גם במילים: אח תאום של הגרנד רזרב, עם רק 2 גרם דוסאז' במקום 7. מרהיב
Cuvée "L'Esprit", Vintage
100% שרדונה, 100% גרנד קרו (Le Mesnil, Avize, Cramant, Oger), 100% בציר יחיד. כ-5 גרם סוכר לליטר, וגם 100% אופי.
Rose For Albanne N.V.
אופי מיוחד בהשוואה לרוזה מהקוט. אולי בגלל שהצבע האדום מגיע דווקא מפינו מונייה? גם פה הבלנד מבוסס על בציר 2010, עם 20% מהבלנד הקודם ו 7-8 גרם סוכר לליטר. בשלות משגעת על האף, אבל הפה מאוד רזה אך מדוייק ואלגנטי, שונה מהכוח הכמעט ברוטלי של לארמנדייה ומהעידון של וילמאר, נניח. שונה במובן טעים. השיווק של התווית הזו יסתיים ב-2022…
Cuvee Speciale "Les Chetillons" Vintage
המיץ שמרכיב את השמפניה הדרמטית הזו מגיע מענבים הגדלים בשלוש חלקות בכפר Mesnil Sur Oger. דוסאז' נמוך עוד יותר אבל רוחב ועושר בלתי נגמרים, גם בשנות בציר רזות יחסית כמו 2011.
יצירת מופת? כנראה.